Arbeidsmarkt

Wat mag wel, wat mag niet: training vacatureteksten

De BUCH gemeentes (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo) hebben Vrijwilligers Informatie Punten (VIP). Eén van hun taken is het matchen van organisaties, bedrijven of particulieren aan vrijwilligers voor het uitvoeren van werkzaamheden. Organisaties kunnen als ze iemand willen inschakelen, een vacature plaatsen bij het VIP en belangstellenden kunnen daar dan op reageren. Bureau Discriminatiezaken kreeg onlangs het verzoek om een training te geven over vacatureteksten: wat mag daar wel en wat niet in staan.

Logo VIP Uitgeest

De medewerkers van de VIPs bekijken de vacatureteksten voordat ze ze plaatsen, ofwel digitaal ofwel op een fysieke plek. Bij sommige teksten vroegen ze zich af of bepaalde voorwaarden of vereisten wel gesteld mochten worden. Daarom legde VIP Heiloo contact met Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord om te vragen om een voorlichting hierover. In mei vond de training plaats in Heiloo, waarbij de medewerkers van de andere VIPs ook aanwezig waren.

De training ging onder meer over het juridisch kader waarin staat dat het maken van onderscheid op grond van specifieke kenmerken verboden is. Wanneer in een vacaturetekst voorwaarden of termen genoemd worden die bepaalde groepen uitsluiten, direct of indirect, is dat verboden. Zoals vaak met wet- en regelgeving mag het maken van onderscheid soms wel en ook die uitzonderingen zijn besproken.

Met de training van circa 2,5 uur hebben circa 15 medewerkers van de Vrijwilligers Informatie Punten inzicht gekregen in wat wel en niet mag. Ook kunnen ze van toepassing zijnde wetgeving aangrijpen om aan opdrachtgevers duidelijk te maken waarop een verbod gebaseerd is. Er werden veel voorbeelden aangedragen door de medewerkers. Denk aan de algemene vraag om ‘sterke mannen’ voor sjouwwerk. Het was een interactieve en informatieve bijeenkomst. De medewerkers vonden het fijn dat ze ook na deze training altijd voor advies contact kunnen opnemen met Bureau Discriminatiezaken in Kennemerland of Noord-Holland Noord.

Heeft u ook interesse in een dergelijke training? Neem contact op met Frederique Janss 023 531 5842