Racisme, afkomst, huidskleur

Gastles basisschool slavernij: over uitsluiting, macht & onmacht, vrijheid

Yvonne Struiken en Noelle BeerepootEr is een nieuwe gastles voor de basisscholen – ontwikkeld door Yvonne Struiken en Noelle Beerepoot met steun van het VSB Fonds – over slavernij. Over uitsluiting, macht & onmacht en vrijheid, én we maken een link naar het hier en nu. Samen voeren we gesprekken en vertellen verhalen, maar we gaan ook proeven, ruiken en voelen.

Wat doet eeuwen van slavernij met onze beeldvorming nu? We beginnen de les met een ‘see-think-wonder’ opdracht van een kunstwerk van Nardo Brudet. Vervolgens duiken we door middel van het waargebeurde verhaal van de 8 jarige Afrikaans jongen Quaco de slavernijgeschiedenis is. Maar ook hedendaagse slavernij, racisme, uitsluiting, macht & onmacht bespreken we met de kinderen.

Kinderen maken samen een poster

Praten en proeven
Er is tijdens de les veel ruimte voor interactie, vragen en om gevoelens te uiten. We houden rekening met de leeftijd van de kinderen en we praten vanuit hun wereld beleving. We bieden de kinderen ook de mogelijkheid voor afleiding door ze niet alleen te laten luisteren, maar ook kunnen ze proeven, voelen, tekenen of schrijven. Proeven van typische Surinaamse producten en voelen aan Surinaamse objecten. Wat is een stukje ruwe suikerriet lekker om op te kauwen! Yvonne neemt de kinderen hierin mee.

Tenslotte krijgen de kinderen ruimte om een samenvatting van de les te schrijven of te tekenen zodat het thema nog een aantal weken in de klas te zien is. Het is fantastisch om te inventariseren hoeveel de klas gezamenlijk al weet over het thema, hoeveel ze elkaar kunnen vertellen en uitleggen en hoe leergierig de kinderen zijn bij een thema als slavernij en koloniaal verleden. Ook de doorwerking in het nu benoemen sommige kinderen feilloos en bespreken we.
Interesse in een dergelijk gastles voor jouw klas? Mail ons: info@bdkennemerland.nl

Invetarisatie met de kinderen bij de start van de slavernij gastlesTentoonstelling: Verborgen Noord-Holland
Vanaf vrijdag 1 juli 2022 is er de tentoonstelling Verborgen Noord-Holland. Deze is tot 7 oktober 2022 te bezoeken met de klas. Onze gastles is te combineren met een bezoek aan deze  tentoonstelling Verborgen Noord-Holland in Paviljoen Welgelegen (Provinciehuis) in Haarlem.

Bekijk hier het filmpje met de gastles:
https://vimeo.com/725583875