Racisme, afkomst, huidskleur

Gastles middelbare scholen: de erfenis van het koloniaal verleden

Noëlle Beerepoot en Miriam RasoelbaksBij geschiedenis op middelbare scholen geven Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en de Haarlemse gastdocent Miriam Rasoelbaks gastlessen. Hoe zit het met het Haarlems koloniaal verleden? Is het (te) lang geleden? Wat zijn de gevolgen nu?

De afschaffing van de slavernij in 1963 (of feitelijk 1873) bracht geen gelijke rechten. Nog lang werden de rechten van mensen die werkzaam waren op de plantages met voeten getreden, ook van de zogenaamde contractarbeiders uit India en later Nederlands Indië. In dit deel van de les vertelt Miriam Rasoelbaks haar persoonlijke familie verhaal. Dit maakt veel indruk op scholieren. Hoe belangrijk is het te weten waar je familiewortels liggen?

In het laatste deel van de les schakelen we naar het heden. Inmiddels zijn er op papier gelijke rechten voor iedereen. Maar een eeuwenlange koloniale geschiedenis is niet van de ene op de andere dag weggevaagd en laat zijn sporen na. Ook nu nog.
In de praktijk is er nog steeds sprake van ongelijke behandeling en is er discriminatie op basis van huidskleur. En hoe zit het met de eigen (onbewuste) vooroordelen? Dat maken we met deze les bespreekbaar.

Koloniaal Haarlem 2022
Deze gastlessen zijn onderdeel van het project Koloniaal Haarlem 2022. Het gehele jaar door zullen diverse culturele instellingen en makers in gesprek gaan over ons koloniale verleden. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland coördineert dit project en wordt mede ondersteund door het VSB-fonds. Interesse in een gastles? Mail ons op: info@bdkennemerland.nl