Racisme, afkomst, huidskleur

Gastlessen basisscholen: het slavernij verleden en de rol van de stad Haarlem

Yvonne Struiken en Noëlle BeerepootMet deze gastlessen willen wij investeren in onze jeugd door ze meer bekendheid te geven aan het gedeelde verleden Nederland en Suriname. Ook bespreken wij de rol van Haarlem tijdens de slavernij.

Wat heeft Haarlem met de slavernij te maken en wat verbindt Suriname aan Nederland? Door over het koloniale verleden te vertellen en een link te maken naar het hier en het nu, is die geschiedenis niet meer ver weg en krijgen de leerlingen een breder beeld van de Gouden Eeuw. En wat slavernij toen betekende en wat het met mensen doet. We hopen dat de leerlingen zich betrokken voelen en de verhalen thuis gaan delen.

Onze gastlessen brengen we op een inspirerende, interactieve en creatieve manier over door een quiz, een persoonlijk verhaal, muziek en het gebruik van meegebrachte objecten. Natuurlijk is er ruimte voor vragen, reacties en verhalen vanuit de leerlingen.

Yvonne Struiken is geboren in Suriname. Ze maakte op haar 11e de overtocht van Suriname naar Nederland. Yvonne vertelt over haar persoonlijke ervaringen toen en nu. Noëlle Beerepoot geeft sinds 2007 gastlessen over vooroordelen, discriminatie, anders zijn, vreemd en gewoon en heeft kort in Suriname gewoond en gewerkt.

Koloniaal Haarlem 2022
Deze gastlessen zijn onderdeel van het project Koloniaal Haarlem 2022. Het gehele jaar door zullen diverse culturele instellingen en makers in gesprek gaan over ons koloniale verleden. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland coördineert dit project en wordt mede ondersteund door het VSB-fonds. Interesse in een gastles? Mail ons op: info@bdkennemerland.nl

Stadswandelingen slavernij & Haarlem
Het Noord-Hollands Archief organiseert ook stadswandelingen door Haarlem langs plekken die te maken hebben met het koloniaal en slavernij verleden. De gidsen Dineke Stam, Ineke Mok, Maya Mutlu en Miriam Rasoelbaks begeleiden deze wandelingen. Meer info op: noord-hollandsarchief.nl/nieuws/agenda