Racisme, afkomst, huidskleur

Met je klas naar Mister Anansi in Theater Elswout

Wijnand StompWijnand Stomp, alias Meneer Anansi, woont in Haarlem en is meester verteller. Vanuit zijn vaste Theater Elswout neemt hij Haarlemse basisschool kinderen mee naar andere continenten, tijden en avonturen.

‘It takes a story to raise a child’ is het motto in zijn leven én zijn theater. In een tijd waar communicatie vaak via beeldschermen verloopt, houdt Stomp de verteltraditie levend. En het werkt, zo blijkt in zijn vaste theater Elswout en op de nationale televisie.

Kleurrijk
Voor Stomp, die opgroeide op Curaçao, is culturele diversiteit geen streven maar een gegeven. Het palet van zijn familie is, zoals dat van de meeste Antillianen, zeer kleurrijk. De ‘melting pot’ van zijn afkomst vormt voor hem een vanzelfsprekende basis die doorwerkt in alles wat hij doet. De wegen van zijn voorouders voeren terug naar Suriname, Afrika, China, Nederland en Spanje. “Naarmate ik ouder word, krijg ik meer inzicht in de waarde van deze mengelsmoes. Weten waar je vandaan komt en hoe jouw verhaal zich verhoudt tot de rest van de wereld is essentieel. Hoe meer je over een andere cultuur weet, hoe rijker je bent”, aldus Stomp.

Om een cultuur beter te leren kennen, kun je het beste naar de verhalen luisteren die erin zijn ontstaan. Of deze verhalen nu over dwergen, reuzen, draken, spinnen of spoken gaan, het is een goede manier om erachter te komen hoe er in die cultuur geleefd, gewoond, gedroomd, gefantaseerd en gedacht wordt. Zo kun je de prachtigste wijsheden vergaren uit allerlei windstreken. Met het klassieke spinnenmannetje Anansi mixt Stomp op originele wijze eigentijdse verhalen en avonturen.

Info en aanmelden voor de theatervoorstellingen voor scholen: theaterelswout.nl/

Koloniaal Haarlem 2022
Deze voorstellingen zijn onderdeel van het project Koloniaal Haarlem 2022. Het gehele jaar door zullen diverse culturele instellingen en makers in gesprek gaan over ons koloniale verleden. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland coordineert dit project en wordt mede ondersteund door het VSB-fonds.