Racisme, afkomst, huidskleur

Fiets 17 aug mee: koloniaal verleden rondom Haarlem

Paviljoen Welgelegen, toen Koloniaal Museum, in HaarlemFiets woensdagmiddag 17 augustus 2022 mee langs sporen van ons koloniaal verleden in Haarlem en Bloemendaal. Niet toevallig deze datum. Voor het antikoloniaal verzet is 17 augustus een historische dag: de slavenopstand van Tula op Curaçao in 1795  en de Proklamasi, de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië in 1945 waren op deze datum.

Het startpunt van deze eerste fietstocht Sporen van slavernij in en rond Haarlem is Paviljoen Welgelegen, het huidige Provinciehuis. De provincie Noord-Holland presenteert hier de tentoonstelling Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld (1 juli – 7 oktober 2022). Die kunt u vooraf bezoeken. Toegang is gratis. De route is onderdeel van het boek Haarlemmers en de Slavernij, door Ineke Mok en Dineke Stam, dat dit najaar 2022 bij In de Knipscheer verschijnt.

Fietstocht: Sporen van slavernij in en rond Haarlem
Datum: 17 augustus 2022,  13.30 tot 17.00 uur
Start en eindpunt: Provinciehuis Paviljoen Welgelegen, Dreef 3, Haarlem
Kosten: 15 euro pp
Maximaal aantal fietsers: 30 personen
Aanmelden: verplicht via website NH-Archief of mail naar: educatie@noord-hollandsarchief.nl

PROGRAMMA 17 augustus 2022
– 13.30 Inloop met koffie en thee in het Provinciehuis
– 14.00 Welkomstwoord en verhalen over Tula en de Proklamasi
– 14.45 uur Fietstocht (anderhalf uur)
– 16.15 afsluiting met hapje en drankje in het Provinciehuis

Tula

17 augustus is een belangrijke dag in de koloniale geschiedenis. Op die dag in 1795 begon op Curaçao de grote opstand van slaafgemaakten onder leiding van Tula. Jaarlijks vindt op 17 augustus de dia di lucha pa libertat plaats: de dag van de vrijheidsstrijd.

Proklamasi
Op 17 augustus 1945, twee dagen na 15 augustus de dag waarop de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse Koninkrijk werd beëindigd, riepen Sukarno en Hatta de Onafhankelijkheid van Indonesië uit: Proklamasi Kemerdekaan Indonesia.

Deze fietstocht is mogelijk gemaakt door Koloniaal Haarlem, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, het Noord-Hollands Archief, Provincie Noord-Holland, Bureau Cultuursporen (Ineke Mok) en IMHP (Dineke Stam).