Racisme, afkomst, huidskleur

Keti Koti herdenking in Hoofddorp: tijd om te benoemen

Noelle Beerepoot tijdens de herdenkingVrijdag 1 juli was voor de vijfde keer de Keti Koti herdenking bij het slavernij monument in Hoofddorp, een initiatief van het P-Team en Elaine Veldema. Naast Elaine spraken ook locoburgemeester Marjolein Steffens – Van de Water, Jayden Gauri van de Jongerenraad, predikant Aarnoud van der Deijl van De Ark en Noëlle Beerepoot van Bureau Discriminatiezaken. Tenslotte een prachtig, zelfgeschreven lied / rap van jongeren uit Nieuw Vennep.

Het hele plaatje van de Nederlandse geschiedenis onder ogen zien, dat is waar veel sprekers toe opriepen. Jayden Gauri van de Jongerenraad ging in op de moed die daarvoor nodig is. Aarnoud van der Deijl van De Ark spiegelde op hoe de Duitsers met de verwerking van zwarte bladzijden uit hun geschiedenis zijn omgegaan en waar wij wellicht een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

We moeten ons ongemak voorbij
“We zijn  trots op onze Rembrandt. Op onze inpoldering, zoals de Haarlemmermeer. Trots op onze grachten. Ons koloniaal verleden hoort ook bij de geschiedenis. Ons ongemak en de omgang daarmee hoort in datzelfde pakketje. Daar moeten we mee aan de slag. Allemaal. Het is hele plaatje, het is onderdeel van onze geschiedenis. We moeten het ongemak voorbij”, aldus Noelle Beerepoot in haar bijdrage namens Bureau Discriminatiezaken. Ze ging ook in op wit-privilege, op haar witte privilege en de verantwoordelijkheid samen op te staan tegen racisme. Juist als je het niet dagelijks ondervindt.

Noëlle Beerepoot en Elaine Veldema na afloop van de herdenking, voor het monument

Racisme
Ook het racisme anno nu kwam dus uitgebreid aan bod. Bij alle sprekers, ook uit hun persoonlijk (familie) leven. En wit-privilege. Ook dat ongemak moet aan de kaak gesteld worden. “‘Wit’ en ‘zwart’ en alles wat er tussenin zit moet zich tegen racisme uitspreken, iedere keer weer”, aldus Elaine Veldema. Noelle Beerepoot had een afdruk van de Nederlandse kunstwerk van Nardo Brudet mee, dat zij in haar gastlessen over dit thema gebruikt.

Diverse organisaties, waaronder Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, legden na afloop bloemen bij het slavernij monument in Hoofddorp.

Samen verder, doe mee
Eind september / begin oktober 2022 steken we de koppen in de Haarlemmermeer bij elkaar om Elaine Veldema en ‘de dames van het P-Team’ te ondersteunen en te kijken hoe we met Keti Koti 2023 aan de slag kunnen. Mocht je daar bij willen zijn: mail ons: info@bdkennemerland.nl