(Homo)seksuele gerichtheid

Zondagmiddag 18 sept: jongeren spreken zich uit op Regenboogviering

Bavo Haarlem, regenboogvieringKom luisteren naar muziek, gedichten en persoonlijke verhalen in de magische Grote- of St. Bavo kerk op zondagmiddag 18 september 2022.  Onder de noemer Generatie Vrede, geven jongeren invulling aan de Regenboogviering.

De viering is een belangrijk onderdeel van de Vredesweek. De middag wordt opgeluisterd door vrolijke muzikale gasten waarvan we de namen nog niet kunnen onthullen.

GSA-jongeren
Jongeren van de Gender & Sexuality Alliance (GSA) op hun school vinden het belangrijk dat iedereen op school de vrijheid heeft om te kunnen zijn wie ze zijn. Ze willen verliefd zijn op wie ze willen, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. En de GSA op een middelbare school draagt bij aan een veiliger leeromgeving. Scholieren van verschillende GSA’s op het Sancta Maria, Het Schoter, het Haarlem College en het ECL hebben zelf het initiatief genomen om zich uit te spreken voor meer aandacht voor en ondersteuning van GSA’s en laten dit tijdens de Regenboogviering op verschillende manieren zien en horen.

Veilig op school
Tijdens de voorbereidingen gaven scholieren aan dat veiligheid belangrijk voor hen is, op school en daarbuiten. En ze willen graag dat veel meer mensen snappen dat jonge mensen zich soms niet vrouw of man voelen of juist iets van allebei  (non binair zijn). Of verliefd kunnen zijn op meiden én jongens (bi). Achter de letters LHBTIQ+ schuilen allerlei persoonlijke verhalen, en die mogen verteld worden. De jongeren gaan ook in gesprek met 60-plussers, die in een heel andere tijd leefden en hun seksuele voorkeur voor zich hielden.

Niet religieus
Het is geen religieuze dienst, maar een gezamenlijke viering voor iedereen, waarbij de veelkleurigheid en de seksuele diversiteit van Haarlem Regenboogstad centraal staan. Iedereen kan zichzelf zijn. Religieus en niet religieus, jong en oud, niet-hetero en hetero iedereen is welkom!  Na de viering kun je een ijsje ‘koude oorlog’ eten op de Grote Markt, of misschien wel een kop koffie drinken bij de buurtTukTuk.

Regenboogviering
Locatie: de Grote of St. Bavo kerk
Adres: Grote Markt 22, Haarlem (let op: dus de kerk midden in het centrum!)
Aanvang 15.00 uur. Inloop vanaf 14.30 uur
Entree: gratis

De viering komt tot stand met medewerking van de Antonius Gemeenschap, stadsdominee Tom de Haan, Bureau Discriminatiezaken, GSA scholieren en docenten van Sancta Maria, het Schoter, het Haarlem College en  het ECL. Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Regenboogpartners Haarlem.

 

Foto Viering 2021: Frans Bossink