(Homo)seksuele gerichtheid

Regenboogviering: het belang van voorbeelden

De Vredesweek 2022 ging zondag 18 september van start met de traditionele Regenboogviering in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Met het thema Generatie Vrede namen jongeren dit jaar het voortouw. Tijdens de niet-religieuze viering staan veelkleurigheid en seksuele diversiteit centraal en mag iedereen zichzelf zijn.

Dat jezelf mogen zijn geen vanzelfsprekendheid is, bleek uit de verhalen van de diverse sprekers. Zo vertelde Ria (74) over het belang van voorbeelden aan wie je je kunt spiegelen. Ria kwam op haar 45e pas uit de kast. Toen haar 11-jarige kleindochter haar eens vroeg of ze altijd al lesbisch was geweest legde ze het haar als volgt uit: “Ik was altijd al lesbisch, maar als je bijvoorbeeld van voetbal houdt maar je ziet niemand voetballen in je omgeving, dan ken je het dus niet. Ik had geen voorbeelden.’’ Jongeren hebben tegenwoordig mede dankzij sociale media wel voorbeelden. Ze voelen zich mede dankzij de Gender and Sexuality Alliances (GSA’s) op scholen veilig om zichzelf te mogen zijn, gaf de 17-jarige zelfverzekerde Morgan aan. Maar ze maken ook vervelende dingen mee zoals nageroepen worden op straat. Matt ontroerde het publiek door zijn persoonlijke ontwikkeling te schetsen: ‘Ik ben zenuwachtig maar trots dat ik hier mijn verhaal heb verteld.’ En dan was er nog de stoere Hayden die op haar ukelele een liedje voor ons speelde en zong over biseksualiteit.

Voor alle generaties geldt dat ze zich gesteund voelen bij bijeenkomsten zoals de Regenboogviering, waarbij iedereen welkom is. En ze leren van elkaar hoe ze met lastige situaties omgaan. Daarnaast voelen de LHBTIQ+’s zich gesteund door alle aanwezigen. “Alsof heel Haarlem meekijkt naar wat hier gebeurt, ik voel me echt gesteund”, aldus een aanwezige.

In het Roze Stad jaar 2012 is de eerste gezamenlijke, multiculturele ‘roze’ viering in Haarlem gehouden. Het samenzijn is uitgegroeid naar een jaarlijkse Regenboogviering met persoonlijke verhalen en aandacht voor alle LHBTIQ+-oriëntaties en genderidentiteiten. Zo kwamen alle daarbij behorende vlaggen in de vlaggenparade voorbij. En het Bureau Discriminatiezaken deelde het boekje ‘Seeing Things Queerly’ uit waarin de queer oriëntaties en genderidentiteiten worden uitgelegd. In de regenbooggemeenten in Kennemerland worden deze boekjes verder gedistribueerd.

Met dank aan alle GSA jongeren en docenten van Lyceum Sancta Maria, het Schoter, het Haarlem College en het ECL, Bas en Arie die de viering muzikaal opluisterden, de 60-jarige Arie die ook zijn persoonlijke verhaal vertelde over uit de kast komen, stadsdominee Tom de Haan, jeugdpastor en host Peter van der Zalm-van der Beek, host Lyra Tilder, Joris Obdam van Antonius Gemeenschap, Roze50plus, Maikel Bongaerts en ijsjesleverancier Garonne.

Meer informatie over de regenboogviering bij Bureau Discriminatiezaken, Marjolein van Haaften, 023 5315842