Racisme, afkomst, huidskleur

Het slavernijverleden: een komma, geen punt

Minister-president Mark Rutte heeft op maandag 19 december 2022 namens de regering excuses aangeboden voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden: postuum aan alle tot slaaf gemaakten, die wereldwijd onder dat handelen hebben geleden, aan hun dochters en zonen, en aan al hun nazaten tot in het hier en nu.

Rutte zei in zijn toespraak slavernij als misdaad tegen de menselijkheid te erkennen en veroordelen. Nederland schafte in 1863 de slavernij af, maar de slaven in Suriname moesten nog tien jaar gedwongen (betaald) doorwerken onder staatstoezicht, waardoor de slavernij in 1873 pas daadwerkelijk voorbij was. Slaven op de Caribische eilanden waren in 1863 wel meteen vrij. “En te weinig hebben opeenvolgende Nederlandse regeringen na 1863 gezien en erkend dat het slavernijverleden een negatieve doorwerking had en heeft”, aldus Rutte. “We delen niet alleen het verleden, maar ook de toekomst. Dus zetten we vandaag een komma, geen punt.”

Koloniaal Haarlem 2022 - de makers van 2022Invulling van die komma in onze regio
Hoe ziet die komma eruit in onze regio, in Kennemerland? Interesse voor en nieuwsgierigheid naar het Nederlandse koloniaal verleden werkt spiegelend op het thema racisme, zoals de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog automatisch spiegelt op ons morele kompas.

Op allerlei locaties in en om Haarlem zijn we met een lokaal netwerk van organisaties en mensen in en rond Haarlem in 2022 gestart met Koloniaal Haarlem. Er zijn workshops en lezingen, stadswandelingen en podcasts, theater en gastlessen georganiseerd in onder meer het piepkleine Theater Elswout, rondom Caprera in Bloemendaal, in de bibliotheek, in De Schuur, het Frans Hals, de Pletterij en het Provinciehuis.

Ook in 2023
Daar gaan we in 2023 mee door. Dat is die komma in Haarlem. Het netwerk Koloniaal Haarlem staat open voor nieuwe mensen, ideeën en initiatieven, ook voor 2023, het jaar dat we herdenken en vieren dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Maar ook in de Haarlemmermeer zijn we aangesloten bij een startende groep die zich wil bezighouden met de zichtbaarheid van dit thema. Ook deze groep staat open voor iedereen die in de Haarlemmermeer hiermee aan de slag wil. Contact en meer info via: nb@bdkennemerland.nl.

Hier meer informatie en de agenda van activiteiten in de regio Haarlem (van 2022 tot eerste helft 2023)