(Homo)seksuele gerichtheid

Gastlessen over vooroordelen en discriminatie op Nova College

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BDK) geeft op verzoek van het Nova College regelmatig gastlessen over vooroordelen en discriminatie. Deze week deden we dat op het Nova College in Beverwijk aan studenten Bouw en Techniek, Retail & Dienstverlening en Servicemedewerker Gebouwen.

De lessen gingen in op eigen vooroordelen. Hoe zie ik de ander, hoe plaats ik de ander, hoe deel ik mensen in in hokjes? Maar ook over vooroordelen die de studenten zelf ervaren. Hoe zien collega’s op mijn stage mij? Identiteit, groepsdruk en groepsgedrag kwamen aan de orde, maar het ging ook over waarden en normen, jouw vrijheid versus de vrijheid van een ander. Seksuele diversiteit, huidskleur, man/vrouw, allerlei discriminatiegronden passeerden de revue. Het BDK benoemt deze punten allemaal in een interactieve les, maar ook de studenten kwamen met verhelderende, aanvullende reacties en voorbeelden.

Ook was er aandacht voor mogelijke stagediscriminatie. Omdat de ervaring leert dat leerlingen klassikaal maar het topje van de ijsberg durven te laten zien als zij daar ervaring mee hebben, werden anonieme enquêtes afgenomen. Dit wordt weer teruggekoppeld met het Nova College om beter zicht en vervolgens grip te krijgen op deze mogelijke problematiek.

Meer informatie over gastlessen op het MBO bij Noelle Beerepoot, 023 5315842 of nb@bdkennemerland.nl