Racisme, afkomst, huidskleur

Gastlessen over vooroordelen en discriminatie op NOVA

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BDK) geeft op verzoek van het Nova College regelmatig gastlessen over vooroordelen en discriminatie. Deze week deden we dat op het Nova College in Hoofddorp aan studenten Techniek (electra en metaal) en Internationale Handel (assistent manager). Er waren die dag meer workshops en er was een informatiemarkt van allerlei ondersteunende organisaties, zoals Meerwaarde, Maatvast, GGZ en Young Society.

De lessen gingen in op eigen vooroordelen. Hoe zie ik de ander, hoe plaats ik de ander, hoe deel ik mensen in in hokjes? Maar ook over vooroordelen die de studenten zelf ervaren. Hoe zien collega’s op mijn stage mij? Identiteit, groepsdruk en groepsgedrag kwamen aan de orde, maar het ging ook over waarden en normen, jouw vrijheid versus de vrijheid van een ander. Seksuele diversiteit, huidskleur, man/vrouw, allerlei discriminatiegronden passeerden de revue. Het BDK benoemt deze punten allemaal in een interactieve les, maar ook de studenten kwamen met verhelderende, aanvullende reacties en voorbeelden.

Er was ook aandacht voor mogelijke stagediscriminatie. Omdat de ervaring leert dat leerlingen klassikaal maar het topje van de ijsberg durven te laten zien als zij daar ervaring mee hebben, werden anonieme enquêtes afgenomen. Dit wordt weer teruggekoppeld met het Nova College om beter zicht, advies en vervolgens grip te krijgen op deze mogelijke problematiek.

Meer informatie over gastlessen op het MBO bij Noëlle Beerepoot, 023 5315842 of nb@bdkennemerland.nl