Antisemitisme

Oorlogssporen Haarlem: geschiedenis speurtocht basisscholen weer van start

Oorlogssporen: bij het Joods namen monumentOorlogssporen is een zoektocht naar de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Haarlemse binnenstad, ontwikkeld door Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Basisschoolleerlingen van groep 7/8 lopen in kleine groepjes en ontdekken via een spoor van witte lintjes hoe de regels steeds oneerlijker worden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kom ook met je klas
– voor groep 7/8 basisschool (of een andere groep die het leuk lijkt)
– ochtend 9:00-11:30 uur, eventueel tweede groep 9:45-12:15 uur (in overleg eventueel in de middag)
– datum in overleg
– start & finish: Lange Herenvest 122, Haarlem
– kosten: 75 euro per klas (mits de school het kan missen)
– aanmelden: info@bdkennemerland.nl

Oorlogssporen - op straat in HaarlemAl lopend leren
Al lopend en lezend gaan de kinderen op zoek, beantwoorden vragen en voeren opdrachten uit. Begeleidende ouders en verzorgers weten soms verrassend veel over de Tweede Wereldoorlog maar ontdekken ook nieuwe plekjes in de binnenstad. En ook leerlingen vertellen elkaar wat ze weten en gaan in gesprek over dilemma’s als: mag je iemand doden in verzet?

Vragen beantwoorden bij de expo Vrouwen in Verzet
Expo Vrouwen in Verzet

Expo: Vrouwen in Verzet
Halverwege de wandeling is er een korte pauze in de oude Janskerk van het Noord-Hollands Archief, met een bezoek aan de vernieuwde expositie Vrouwen in Verzet. De speurtocht eindigt bij een geblinddoekte Vrouwe Justitia op de poort van de Haarlemse rechtbank. Zij moet oordelen zonder aanziens des persoon, daarom draagt ze een blinddoek.

Super leuk
‘Super leuk omdat ik niet stil hoef te zitten en tóch iets leer!’, aldus een leerling van groep 7 van de Brandaris na de speurtocht. We hebben nog plek voor een paar scholen in april 2023 en nog meer ruimte na de meivakantie, dus stuur een email naar info@bdkennemerland.nl en in overleg komen we tot een datum.