Racisme, afkomst, huidskleur

Gastles groep 7/8 over slavernijgeschiedenis, identiteit en afkomst

Nardo Brudet - Happy RoomSporen van het koloniaal verleden en de 150 jaar geleden afgeschafte slavernij vind je nog overal in Nederland terug. Ook in de Haarlemmermeer. Vijf Hoofddorpse groepen 7 en 8 kregen een gastles over het slavernijverleden en de doorwerking in identiteit en afkomst anno nu.

De kinderen van groep 7 en 8 waren muisstil toen de Hoofddorpse Raminah van Eer haar familiegeschiedenis vertelde. Van vaders kant heeft Raminah haar roots in Suriname, van moeders kant liggen die in Indonesië. Ook de herkomst van de naam ‘Van Eer’ deed Raminah uit de doeken. En die naam zegt alles over hoe de machtsverhoudingen lagen toen deze aan de familie werd ‘gegeven’.

Met een see-think-wonder vraag keken alle kinderen naar het kunstwerk van Nardo Brudet. De kinderen onderzochten samen met voorlichter Noelle Beerepoot van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland de associaties en gedachten die loskwamen bij dit kunstwerk. Daarmee zoomden we in op beeldvorming en de doorwerking van het koloniale verleden en stereotyperingen.

Deze gastles legt verbinding tussen toen en nu en tussen daar en hier. Het slavernijverleden is voor sommigen nog niet zo heel lang geleden en  associaties werken tot op de dag van vandaag door. Bij iedereen, ook bij kinderen uit groep 7 of 8 in Hoofddorp, dat was interessant om te onderzoeken en te bespreken.