Racisme, afkomst, huidskleur

40 jaar: reden voor een feestje?

Wij blikken met veel plezier en voldoening terug op ons 40-jarig jubileum, dat wij drie dagen lang vierden vanuit een SRV-wagen met heel veel verschillende mensen op zes locaties. Bovenal hebben we op deze warme dagen mooie gesprekken gevoerd met bewoners, wethouders en professionals. Ons ultieme doel is dat discriminatie niet meer voorkomt. Het is een grondrecht om gelijk behandeld te worden en daar zetten wij ons voor in. De optredens van en de samenwerking met de acteurs van Live Your Story waren buitengewoon inspirerend. Wat een goede verhalen vertelden zij. Mensen waren heel erg nieuwsgierig naar de Virtual Reality brillen en ook hier kwamen goede gesprekken uit voort. Mensen waren geraakt, soms boos of gefrustreerd over wat ze in die VR-ervaring van 5 minuten, bijna levensecht, meemaakten.

Hoofddorp en Nieuw Vennep
Dag 1 was spannend. De SRV-wagen arriveerde ruim op tijd bij het wijkcentrum P-Punt in Hoofddorp. Veel mensen uit ons netwerk kwamen langs, de Live Your Story monologen van Jo over haar beperking en afgekeurd zijn, en Lotte over queer zijn & kerk waren boeiend. Kashif begeleidde het nagesprek en betrok het publiek hierbij. Er werd verder nagepraat, ook wethouder Sam Meerhoff (Heemstede) kwam nog langs en een groep bezoekers ging mee naar binnen om de VR-brillen te ervaren. Toen nog een een hapje en een drankje en dóór naar Nieuw Vennep. Daar stonden we bij Het Ontmoetingscentrum en kwam de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin S. Baldewsingh ons vereren met zijn bezoek. Ook hier rolden we ons programma uit: toespraak van Frederique, monologen van Jo en Lotte, nagesprek, VR-brillen ervaren en een extra drankje tegen de hitte.

Beverwijk en IJmuiden
Dag 2 begon met een tochtje op de pont over het Noordzeekanaal naar Beverwijk, de SRV-wagen mag niet op de snelweg. Midden in de woonwijk stonden we op een prachtige locatie bij wijkcentrum Wijk aan Duin. Vandaag hield Chi Chi een ontroerende monoloog over racisme en was ook Lotte er weer bij. Het was fantastisch dat maar liefst drie wethouders (Piet Burgering, Heemskerk, Jaqueline Dorenbos en Cecilia van Weel, Beverwijk) langskwamen. Kashif begeleidde een heel goed gesprek met hen en alle aanwezigen. We pakten alles weer in en gingen weer het kanaal over, naar buurtcentrum De Brulboei in IJmuiden. Op een fijne plek onder de naaldbomen kwamen buurtbewoners en hondenuitlaters nieuwsgierig langs. Ook wethouder Marianne Steijn (Velsen) kwam langs met een persoonlijk cadeau.

Zandvoort en Haarlem
Dag 3 bracht ons via een braderie naar onze locatie: het Zandvoorts Museum. Een tropisch briesje verblijdde ons en de bezoekers. Vandaag hield Marnix een indringende monoloog over zijn witte huid en haar en bijna blind zijn. Chi Chi deed bezoekers opschrikken met haar soms kippenvel veroorzakende monoloog over haar naam, haar vader, micro agressie en racisme. Bezoekers hadden interessante vragen en opmerkingen en dat leidde tot een mooie gedachtewisseling. In Zandvoort hebben ze een echte burgemeester, David Moolenburgh, en een tijdelijke burgemeester, Fred Rosenhart, ze kwamen beiden langs en dat bracht vrolijkheid.  Roy Dongen bracht ons namens het COC Kennemerland een persoonlijk cadeau. En door maar weer. Naar de finale locatie. Haarlem, Wijkcentrum De Ringvaart. Dat werd een gezellige en drukbezochte afsluiter. Veel bekende gezichten, een volle zaal (en ook nog op de gang) met mensen die de VR bril ervaring niet wilden missen en heeeeel veel heerlijk eten.

Dichtbij de mensen om wie het gaat
Wij vonden het geweldig om op deze manier de burgers en ook ons netwerk in onze werkgemeenten te spreken. We merkten dat de VR-brillen vrijwel direct tot diepgaande gesprekken leidden. Nu overwegen we om zelf VR-brillen aan te schaffen en hierom heen een programma te maken, vooral voor scholieren maar ook voor volwassenen.  Meer mensen hebben via verschillende (sociale) media gezien en gelezen dat Bureau Discriminatiezaken er is en dat wij er zijn voor iedereen die te maken heeft met discriminatie.

Welkom en tot ziens
We voelden ons zeer welkom in Haarlemmermeer, Hoofddorp, Nieuw Vennep, Beverwijk, Velsen, IJmuiden, Zandvoort en Haarlem. En willen onze samenwerkingspartners Maatvast, Welzijn Beverwijk, Welzijn Velsen, Het Zandvoorts Museum en Buurts hartelijk bedanken voor de samenwerking en dat wij gebruik konden maken van hun faciliteiten. Ook willen we Elaine Veldema, de groep Somalische vrouwen in Hoofddorp, Bashir Abdulkadir, Bashir’s vrouw en zus, Mahad Ahmed, Stichting Somaliërs Haarlem en Omgeving en Mohamed Mounji van Stichting Samen Haarlem heel erg bedanken voor hun heerlijke hapjes en hulp. Ook bedanken we Liesbeth Rood van Lava en de toffe SRV-wagen chauffeurs Martien en Sib. Tot ziens iedereen.

discriminatie #gelijkebehandeling Gemeente Zandvoort Gemeente Haarlem Gemeente Beverwijk Gemeente Heemskerk GEMEENTE VELSEN Gemeente Haarlemmermeer Gemeente Heemstede Gemeente Bloemendaal Gemeente Uitgeest