Racisme, afkomst, huidskleur

7 dec: theater De plantage van onze voorouders in Velsen

OVERROMPELEND MUZIEKTHEATER OVER SURINAAMSE KOLONIAAL VERLEDEN

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden werd afgeschaft. In het hele Koninkrijk wordt hier extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ook wij programmeren in het kader van deze herdenking voorstellingen en films die extra verdieping geven aan deze thematiek, zoals Plantage van onze vooroudersBekijk het complete programma hier.

Plantage van onze voorouders
Onder de vlag van Orkater kruipen de actrices Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van de makers van de veelbeluisterde VPRO-podcast De Plantage van onze voorouders. In hun podcast probeerden Peggy Bouva (familieroots in slavernij) en Maartje Duin (nazaat van plantagehouders) aan de hand van hun éigen geschiedenis grip te krijgen op de koloniale geschiedenis. Het werd een zoektocht door een pijnlijk verleden. Langs familieleden, allerlei instanties en opiniemakers. Tot aan de plantage ‘Tout Lui Faut’ in Suriname aan toe.

Muziektheater van de bovenste plank. Met een rake waardevolle inhoud. Overrompelend en prettig tegendraads. Uitdagend en troostgevend.

Manoushka en Malou voeren het ontdekte verhaal ten tonele. Bodil de la Parra schreef het script. Geert Lageveen maakt er als regisseur weer zo’n echte Orkater-productie van.

Na afloop van de voorstelling is er in de zaal een nagesprek met de podcastmakers Maartje Duin en Peggy Bouva van ongeveer 30 minuten.
Dit nagesprek is in samenwerking met Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.