Racisme, afkomst, huidskleur

Bitterzoet: handvat voor les over slavernij

Het gratis lesmagazine Bitterzoet adviseert over het bespreken van het slavernijverleden van Nederland in de klas. Het is mogelijk voor docenten van basis, voortgezet en mbo-onderwijs het gratis magazine te ontvangen voor gebruik in de klas.

lesmateriaal slavernij

In 2023 herdenkt Nederland 150 jaar slavernijverleden. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken in de klas hebben Bureau Discriminatiezaken en Stedelijk Museum Alkmaar samen een uniek magazine ontwikkeld, Bitterzoet, heden en slavernijverleden. Het magazine bevat handreikingen voor docenten in het primair, voortgezet en MBO-onderwijs door middel van lestips, best practices, interviews en interactief lesmateriaal. Doel van het magazine is leerlingen bewust te maken van en kennis over te dragen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden.

Frederique Janss, directeur Bureau Discriminatiezaken zegt hierover: “Eindelijk is er meer aandacht voor ons koloniale verleden, voor slavernij en de link met hedendaags racisme. Maar kennis en bewustwording moeten nog gevoed worden. Met dit magazine willen we daar een bijdrage aan leveren.”

Wilt u meer informatie over het magazine en mogelijkheden voor een gastles, training of lezing? Neem dan contact op met Kashif Amin via ka@bdkennemerland.nl