Discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of ras is verboden én strafbaar. Het is al jarenlang de meest voorkomende grond bij discriminatieklachten die binnenkomen bij antidiscriminatiebureaus (ADB’s). Ongeveer de helft van de discriminatieklachten dat binnenkomt bij Bureau Discriminatiezaken gaat hierover. Ook antisemitisme en bekladdingen, waaronder hakenkruizen, worden hiertoe gerekend.
In de dagelijkse praktijk merken wij dat mensen bij discriminatie vooral denken aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond of een donkere huidskleur. Daarin ligt misschien de verklaring van het hoge aantal klachten van deze grond.
De strafbaarheid van racisme staat als volgt vermeld in het Wetboek van Strafrecht, o.a. in artikel 137c en 137d:
Artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht is van groot belang. Dit is het artikel dat in een strafzaak ten laste gelegd wordt aan de verdachte. “Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.” In 2005 is het wetsartikel uitgebreid met lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap.
Artikel 137d van het Wetboek van Strafrecht stelt aanzetten tot haat, tot discriminatie of tot geweld strafbaar. De tekst in het wetboek luidt:
“Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.”
Het ‘aanzetten tot’ wil zeggen dat iemand zo veel negatieve dingen over een ander of over een groep mensen zegt, dat anderen hierdoor zodanig beïnvloed worden dat ze dat persoon of die groep gaan haten, discrimineren of geweld tegen ze gaan gebruiken. Ook hier is in het openbaar van belang.