Discriminatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen is in strijd met de wet. Dit staat in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) en in het Wetboek van Strafrecht. In 2023 is de discriminatiegrond seksuele gerichtheid opgenomen in artikel 1 van de Grondwet.
Om de acceptatie van homoseksualiteit te vergroten wordt in verschillende regenbooggemeenten samengewerkt met zogenaamde Regenboogpartners. Zij organiseren regelmatig activiteiten, zoals Regenboogvieringen en een IDAHOT bijeenkomst. Ook de regenboogloper in Haarlem is mede dankzij deze partners, in samenwerking met de gemeente tot stand gekomen. Haarlem is al 10 jaar regenbooggemeente. Sinds een aantal jaren zijn Velsen, Haarlemmermeer ook officieel regenbooggemeenten. Heemstede en Zandvoort dragen ook actief uit dat zij activiteiten ondersteunen voor LHBTIQ+-ers.
Bureau Discriminatiezaken doet sinds 2008 onderzoek onder lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT’s) met haar Pink Panel en heeft de uitkomsten hiervan beschreven in Pink Panel Feitenkaarten. Bent u LHBTIQ+-er en woonachtig in Kennemerland, dan kunt u meedoen met de Pink Panel enquête. In 2022 deden 285 personen mee aan dit onderzoek. Het algemene veiligheidsgevoel van (LHBTIQ+´s) in Kennemerland lijkt langzaam wat minder te worden. Het is wel zo dat één op de vier LHBTIQ+-respondenten van het Pink Panel het afgelopen jaar persoonlijk te maken heeft gehad met homovijandigheid.
De uitkomsten van het meest recente Pink Panel onderzoek zijn hier te vinden.