Dossier

Pieten debat

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland ontvangt al jaren signalen van bezorgde ouders die vinden dat de klassieke Zwarte Piet niet meer past bij het Sinterklaasfeest. Een groeiend aantal burgers ervaart dat Zwarte Piet leidt tot stigmatisering, pestgedrag en discriminatie.

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland meent dat we niet voorbij moeten gaan aan dergelijke gevoelens en gevoeligheden. Voor een groeiend aantal mensen hoort de oude Zwarte Piet bij het stereotype, karikaturale beeld uit de koloniale tijd en roept hij associaties op met het slavernijverleden.

De ideale Piet is een Piet die niemand kwetst. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland pleit daarom voor aanpassing van Piet.

Bureau Discriminatiezaken heeft de afgelopen jaren enkele malen alle basisscholen in Kennemerland aangeschreven met het verzoek na te denken over de figuur van Zwarte Piet. Er zijn verschillende manieren waarop je aanpassingen zou kunnen doen. Van kleine tot grote veranderingen zodat het Sinterklaasfeest voor iedereen een feest is.

Wilt u iets delen over Pieten debat?

Neem contact op »